Vessünk véget ennek a nyolc évnek - Interjú Balczó Zoltánnal, a Jobbik alelnökével

Kedves Zoltán! Köszönjük, hogy elfogadtad felkérésünket. Miként indult el politikai karriered?

- Szervezett keretek között 1992-ben kezdtem politikával foglalkozni, amikor a Magyar Demokrata Fórum tagja lettem. Az MDF szakadását követően a Magyar Igazság és Élet Pártjában találtam meg az elkötelezett nemzeti politizálás lehetőségét. A MIÉP Országos Elnökségének 1994 októberétől voltam a tagja, a 2002-es választásokat követően – látva a párt megújítását célzó törekvések visszaszorítását – tisztségemről 2003 februárjában lemondtam, majd tagsági viszonyomat is megszüntettem. 2003 októberében csatlakoztam az akkor megalakuló Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amelynek azóta is alelnöke vagyok. 1994 és 1998, valamint 2002 és 2006 között a Fővárosi Közgyűlés képviselője, 1998 és 2002 között országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes voltam. A 2009. június 7-i választásokon a Jobbik lista második helyéről kerültem be az Európai Parlamentbe.

- Szűk egy évig az Európai Parlamentben dolgozoltál a magyar népért. Melyek a legfontosabb területek szerinted, amelyeket az Európai Parlamentben képviselni kell jobbikosként?

- A Jobbik Magyarországért Mozgalom az európai színtéren két alapvető célt tűzött ki, amelyek elérését képviselői révén közvetlenül is cselekszik: a központosító, birodalmi törekvésekkel szemben a Nemzetek Európája koncepció képviselete, önrendelkezésünk védelme, ill. visszaállítása, valamint a magyar érdek megalkuvás nélküli érvényesítése az Unió fórumain.

- Melyek azok az alapelvek, amelyeket a magyar parlamentben követnie kell egy Jobbik képviselőnek?

- A képviselőséget tekintse mindenek felett állóan hivatásának, személyes példamutatással és sok munkával bizonyítsa, hogy a Jobbik képes teljesíteni vállalásait.

- Országunk mind gazdaságilag, mind társadalmilag katasztrofális helyzetbe került a "módszerváltás" utáni húsz évben. Mit rontott el a politikai elit?

- Erre a kérdésre legrövidebben Bogár Lászlónak egy értékelésével tudok válaszolni - amit egyébként egy könyvbemutatón jelentett ki - : ennek az országnak 1990 óta csak kollaboráns kormányai voltak.

- "Húsz évet, a húsz évért!" - hangzik a Jobbik egyik üzenete. Milyen módon lehet elérni az elszámoltatást és az országot szándékosan idegen érdekköröknek átjátszó politikusok felelősségre vonását?

- 1990-ben elhangzott a diagnózis: a magyar társadalom beteg, s a rendszerváltás hivatott a bajokat orvosolni. Húsz év után ez a társadalom még betegebb, részben a "kezelés" következtében. A felelősségre vonás nem maradhat el, a metaforánál maradva felelősségre kell vonni a kuruzslókat is, de mindenek előtt azokat, akik a gyógyszeres kapszulában mérget adagoltak nekünk. A büntetőjogi felelősségre vonás nélkül a társadalom igazságérzete nem állítható helyre. Ez nem bosszútól lihegést jelent, hanem jogállami kereteket. Ebbe azonban nemcsak a hatályos törvények értendők bele, hanem olyan jogszabályok meghozatala, amelyek alkalmazásával az igazságtétel elvégezhető.Ennek a záloga csak a Jobbik lehet, mivel helyzetéből adódóan nem érintett az elmúlt húsz év bűneiben, mulasztásaiban.

- Mit tud kezdeni a Jobbik a cigánybűnözéssel és a politikus- bűnözéssel?

- A cigánybűnőzés ténykérdés. Ennek megállapítása és dokumentálása természetesen nem jelenti sem a cigányság kollektív megbélyegzését, sem rasszizmust, hiszen a jelenség mögött nem genetikai meghatározottságot, hanem sajátos szocio-kulturális hátteret jelölünk meg. E bűnözési forma visszaszorítása érdekében a büntetések szigorítására, az eljárások felgyorsítására, valamint a rendőrség megerősítésére és a csendőrség felállítására van szükség. A politikusok bűnelkövetését minősített esetnek kell tekinteni, megnövelt büntetési tételeket alkalmazva. Ez is egy lépés lehet a társadalom többsége szemében elvesztett tekintély helyreállítására.

- Januárban megjelent a Jobbik országgyűlési választási programja. Melyek azok a fő pontok, amelyek mindennél előbbre valók?

- A program annyi megoldatlan kérdésre igyekszik konkrét választ adni, hogy még felsorolás szintjén is nehéz lenne kiemelni részeket. A címében a lényeg benne van: a radikális változás programja a nemzeti önrendelkezésért és a társadalmi igazságosságért. Ha egyetlen célt mégis ki kellene emelnem, a termőföld magyar tulajdonban tartása, hiszen ez szuverenitásunk elengedhetetlen feltétele.

- Mi a kiút ebből a gazdasági helyzetből?

- A pénzügyek területén az államadósság béklyójának oldása, a sokszorosan visszafizetett hitelek részbeni elengedtetése, ill. átütemezése, az MNB működésének a nemzeti érdekek alá rendelése, magyar állami tulajdonú kereskedelmi bank(ok) létrehozása, a közpénzek szigorú ellenőrzése, kíméletlen harc a korrupció ellen. A gazdaság területén a multinacionális vállalkozások megadóztatása, ill. egyes adókikerülő technikák felszámolása, a magyar kis- és közepes vállalkozások kiemelt támogatása, ennek eszközeként a Magyar Vállalkozói Igazolvány bevezetése. A mezőgazdaság területén az üzemméret szabályozás bevezetése, a támogatások átterelése a profitközpontú nagyüzemtől a családi gazdaságok és a faluközösség építés irányába.

- Nagy támadásokat kell megélnünk mostanában a bal- és jobboldalról egyaránt. Miért teszik ezt véleményed szerint?

- Azzal tisztában voltunk, hogy az MSZP a gátlástalan hazugságoktól sem riad vissza annak érdekében, hogy a vele szemben kérlelhetetlenül fellépő Jobbikot támadja. Sajnos azt kell tapasztalnunk, hogy a FIDESZ sem egyszerűen riválisnak tekint minket, hanem a közéletből kiiktatandónak, és eszközeiben sem válogat. Bajnai Gordon miniszterelnök utolsó parlamenti felszólalásában a Fidesznek gesztusokat téve gyakorlatilag a Jobbikellenes nagykoalíciót hirdette meg. Így ez a választás többről szól, mint egy kormányváltásról, közvetve valóban egy népszavazás az elmúlt húsz évről.

- Hogy fog a Jobbik viszonyulni a Fideszhez a parlamentben?

- Nem kívánunk majd sérelmi politikát folytatni. Minden olyan javaslatot támogatni fogunk - adott esetben kétharmados törvényeket is - amelyek a nemzet érdekét szolgálják. Ugyanakkor azt is elvárjuk a Fidesztől, hogy a választási ígéreteit a parlamentben valósítsa meg. Ha ezek elmaradnának, akkor mi fogjuk benyújtani azokat, kikerülhetetlen színvallásra késztetve őket.

- Végezetül: mit mondanál annak a választópolgárnak, aki nem tudja eldönteni, hogy a Fideszre vagy a Jobbikra adja szavazatát?

- Az EP választás óta minden esetre egy szokásos fegyver már nem használható: a Jobbikra adott szavazat elvész, mert nem tudja átlépni az 5%-os küszöböt. Én természetesen a meggyőződéses Fidesz szavazókat, Orbán Viktor rajongóit nem eltántorítani akarom a szavazástól. Minél többen menjenek el, hogy véget vessünk ennek a legrosszabb nyolc éves MSZP-SZDSZ hatalomnak. A többieknek viszont azt ajánlom, gondolják végig az elmúlt időszakot 1990-től kezdve, mérlegeljék, hogy a Fidesznek van-e felelőssége a rendszerváltás kudarcában, és vessék össze a Jobbik programjában megfogalmazott nélkülözhetetlen lépéseket azzal, ami a Fidesz vállalása, majd ennek alapján döntsenek.

Baráti Jobb - barikad.hu