100 éve törtek be az oláh csapatok Erdélybe - Most újrajátsszák

|

Erdély megtámadását játssza újra az oláh hadsereg. A Kárpátok hágóin való jelképes átkeléssel emlékezik meg a román hadsereg szombaton arról, hogy Románia száz évvel ezelőtt lépett be az első világháborúba - tudatta a bukaresti védelmi minisztérium.

Székely- és Szászföldre törtek be először a rablók A világháború kitörésekor még a központi hatalmak oldalán álló Román Királyság 1916. augusztus 27-én intézett támadást az Osztrák-Magyar Monarchia ellen, miután az Antant arról biztosította Bukarestet, hogy győzelme esetén megkapja Erdélyt. A román hadseregnek Csík és Háromszék vármegyét, Brassót és Nagyszebent sikerült elfoglalnia, majd az ellentámadásba lendült osztrák-magyar és német csapatok 1916 októberéig kiszorították a román katonákat Erdélyből. Románia 1917-ben kötött békét a Bukarestet is elfoglaló tengelyhatalmakkal.
1918-ban újra hadat üzentek Németországnak, csapataik ismét átkeltek a Kárpátokon, és a budapesti hazaárulóknak köszönhetően a megszállt területtel a birtokukban, a győztes oldalon fejezték be a háborút.


A Román Királyság 1878-1916 között

Forrás: https://kuruc.info/r/3/163010/

 

Keressen minket az alábbi közösségi oldalakon!

Helyi videó

A Magyar Vértanúk Emlékművének avatása